Współcześnie alergie typu pokarmowego występują z większym natężeniem niż kiedyś. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów również jest na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do głównych objawów, które powinny wywołać niepokój należą: bóle brzucha, brak apetytu, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. Wskutek uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się powyższych dolegliwości. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu rezultat potrzebne mogą się stać modyfikacje diety, a co za tym idzie – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu musimy wyeliminować sporo produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o dokładnym studiowaniu listy składników produktów poddanych obróbce. Konieczne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie mamy informacji na temat zawartości. Zarówno w wypadku żywności, jak i preparatów leczniczych.
ciekawy artykuł o nadwrażliwości na gluten i jej wpływie na ciążę znajdziesz na naszym serwisie
Różnego rodzaju stabilizatory prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale również w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego dużo sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wyroby. W menu korzystnie uwzględnić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet wyeliminowanie łakoci. Życie osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu wymaga większej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.