Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich wariantów, które proponuje kuchnia europejska na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie posiłki
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. jemy w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film