kanapki z mozzarellą

Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w takim razie wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – faktycznie należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.