Każda kuchnia cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak standardowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak rzeczywiście niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film